Micro Nationale Parken van Wereldklasse

Het Laboratorium voor Microklimaten heeft hun kunstproject het “BijBinnenhofpark” aangemeld als deelnemend natuurgebied(je) voor de landelijke verkiezing van het mooiste "Nationaal Park van Wereldklasse". Helaas werd het “BijBinnenhofpark” in Den Haag niet gekozen; misschien was het formaat van 50 x 50 centimeter een beetje onder de maat? Wel viel onze inzending op bij de organisatoren en werden we door het ministerie van Economische Zaken uitgenodigd voor het ‘Festival of Change’ op Fort Voordorp nabij Utrecht. We bedachten voor hen workshop ’Micro Nationale Parken van Wereldklasse’.

In de Micro-Park workshop werden deelnemers uitgedaagd om zelf een minipark van wereldklasse te creeren! Ze maakten daarbij gebruik van natuurlijke materialen  afkomstig uit drie Nederlandse Nationale Parken; Weerribben-Wieden, Drents Friese Wold en Hollands Duin. Hiervoor zijn we bij deze parken op bezoek gegaan bij de parkbeheerders om materialen voor de workshops in de natuur te verzamelen en te filmen. Zo plukten we bijvoorbeeld ‘Krabbescheer’, een stervormige waterplant tijdens een boottocht met de boswachter in de Weerribben en vonden we Kei-leem, een kleiachtige grondsoort in het Drents Friese Wold.

Tijdens het ‘Festival of Change’ kregen de deelnemers een introductie van het Laboratorium voor Microklimaten, waarna de deelnemers zelf teams vormden. Binnen een tijdsbestek van 15-30 minuten werden door de deelnemers gezamenlijk een minipark met uniek landschap samengesteld. Dit kon een  bestaand of geheel nieuw park zijn, hiervoor werden ook nieuwe parknamen bedacht. Een deskundige jury ging in beraad en verkoos de winnaar van het Micro Nationale Park van Wereldklasse. Het winnende team kreeg een bezoek aan het BijBinnenhofpark in Den Haag aangeboden.