'The Microclimatic Life-line'

Kunstinstallatie 'The Microclimatic Life-line' werd geplaatst in het waterrijke natuurgebied gebied van Cheng Long Wetlands in Taiwan en bestaat uit lokale, natuurlijke, biologisch afbreekbare en gerecyclede materialen. Het kunstwerk kan mensen inspireren om actie te ondernemen om de gevolgen van de klimaatverandering te verminderen door het aanbrengen van veranderingen in hun eigen omgeving. Het 'Life-line' kunstwerk visualiseert zowel de ritmische cyclus van ademhaling als een cruciale momentopname om ons te redden in gevaarlijke situaties.

De geschiedenis van de omgeving waar de expositie plaats vond en de klimatologische factoren waren extremer dan verwacht. We logeerden in een van de armste vissersdorpen van Taiwan. De Chenglong Wetlands zijn ontstaan na 1987 toen na een hevige tyfoon een groot gedeelte van de westkust van Taiwan overstroomde; niet alleen kwamen hier veel mensen bij om het leven maar ook het oorspronkelijk agrarische gebied met bomen overstroomde door het zeewater. Gevolg was dat het land niet meer bruikbaar was en er werden viskwekerijen gebouwd. Deze met zwaar beton omrande kwekerijen domineren het kustgebied en zorgen dat bijna alle oorspronkelijke begroeiing (planten en bomen)verdwenen is. Zoet water wordt gebruikt om deze viskwekerijen van vers water te voorzien.  Hierdoor verzakt de grond ten opzichte van zeewater niveau. Gelukkig zijn enkele kwekerijen begonnen met het gebruik van zeewater om verdere ecologische problemen te voorkomen.

 Qua locatie voor de The Microclimatic Life-line hebben we gekozen voor het tijdens de tyfoon onder gelopen gebied waar een crematorium met urnen van de overleden slachtoffers aan de horizon te zien is.

'The Microclimatic Life-line' bestaat uit 11 geschakelde vlotten gemaakt van bamboe en bedekt met algen. De vlotten zijn gemaakt met bamboe pen en gat verbindingen; een oude techniek die we leerden van een locale 'bamboo master'.  Hierop werden frames van gespleten bamboe geknoopt door dorpsbewoners en diverse schoollkinderen. Resultaat is een biologisch afbreekbaar kunstwerk dat langzaam in de Wetlands kan verdwijnen.
Tijdens de opening kregen bezoekers uitleg over het kunstwerk en wie wilde kon grabbelen in de algen voor een stroopwafelprijs. 

Diverse workshops werden door lfM georganiseerd voor kinderen van de Cheng Long Elementary School (groep 1 t/m 5)zoals een workshop over Nederland natuurlijk inclusief 'stroopwafelhappen'!. In de workshop voor 'Climate Hunters' gingen leerlingen rondom het schoolgebouw en in een nabijgelegen palmenbos op jacht naar microklimaten. Verder konden zij algen verzamelen en aanbrengen op het kunstwerk. In de laatste workshop maakten de kinderen zelf een 'life-line' kunstwerk op het grasveld voor de school(zie grote afbeelding).

Diverse vogelsoorten zijn ons kunstproject 'The Microclimatic Life-line' inmiddels gaan bewonen nadat we vertrokken zijn. Het is een microklimaat voor vogels geworden!