Project Novum Groen, van schets naar realisatie in een jaar tijd;

19 november 2020 Duurzaamheidsdag met een Workshop Onttegelen en het planten van een boom door Rector Michel Zorge. In workshops met de studenten werden parameters onderzocht en zijn maquettes en tekeningen met de wensen van leerlingen gemaakt. Op EarthDay 2021 zijn 15 Wilde Wingerds geplant zodat ook de gevel van de school vergroent.

Voorjaar 2021 is de verharding weggehaald zodat grote open cirkels met gras zijn ontstaan. Dit geeft een vriendelijk beeld en doorbreekt het lange, rechthoekige plein. Het weghalen van grote delen van de bestrating is goed voor verkoeling van het plein in de zomer; het klimaat op het plein wordt aangenamer om er aanwezig te zijn, les te geven, te zitten etc. Doordat de verharding op het plein verminderd kan regenwater op natuurlijke manier in de bodem opgenomen worden. Stenen blijven namelijk na een lange dag in de brandende zon ook 's nachts hitte afgeven. Voor de borders in de cirkels is gebruik gemaakt van (Griekse) planten en struiken die het goed in ons klimaat doen. Ook is gekozen voor planten die in het voor-, najaar en winter bloeien of groenblijvend zijn. Een cirkelvorm is groentetuin; hier worden eetbare groenten en kruiden door leerlingen gekweekt. Zitjes zijn zomer 2021 gerealiseerd hiervoor zijn ronde tafels en bankjes met ronde pergola’s waar druiven overheen groeien, de kleur wit past binnen het 'Griekse thema' en is verkoelend in de zomer.

Een van de wensen van studenten en docenten was de realisatie van een amfitheater wat de, volgens vele, lelijke hekken uit het zicht neemt en tevens buitenlesgeef plek biedt. Het amfitheater is opgebouwd uit betonnen zitjes die al op plein aanwezig waren (recycling). Voor het Amfitheater is een centraal het watertappunt gemaakt (het watertappunt wordt gesponsord door Dunea)

14 Oktober 2021 hebben Wethouder Onderwijs, Voorburg Juliette Bouw en Hoogheemraad Manita Koop hebben het schoolplein in Voorburg geopend met docenten en leerlingen. Van Hoogheemraad Manita Koop kreeg het plein officieel een onderscheidingsbordje en is daarmee klimaatadaptief pleingeworden. De parameters zijn gerealiseerd. De leerlingen zijn nu dagelijks buiten op het plein aanwezig en maken intensief gebruik van zitjes en het theater terwijl ze voorheen altijd binnen zaten.

Met dank aan; Hoogheemraadschap Delfland, Dunea Duin en Water, Weverling Groenprojecten,
Van Dijk Hoveniers, leerlingen Nina Matzer, Leiding, organisatie en docententeam Novum, Familie Meier en Ing J.Suasso