Documentatie diverse kunstprojecten Laboratorium voor Microklimaten

Kunstproject Microclimate Heat Shelter werd geplaatst op verschillende plekken in Athene. Een verkoelende, mobiele ruimte van schapenwol met water verdampende gordijnen voor de Biënnale van Athene.

In het door tyfoons verwoeste landschap van de Chenglong Wetlands in Taiwan creëerden we de 'Microclimatic Lifeline', een weg naar een duurzame en groenere toekomst. De kunstinstallatie is gemaakt van bamboe, touw en algen.

Bezoek van LfM aan nationale parken in NL voor workshop in het kader van de wedstrijd "Nationaal Park van Wereldklasse" in opdracht van Staatsbosbeheer/Ministerie van Economische Zaken.

ONTTEGEL! 

In ONTTEGEL! staat het delen van innovatieve waterprojecten en kennis die opgedaan is in Den Haag en Portland V.S. centraal. Klimaatverandering (hevige droogte en extreme regenval)  hebben we zelf kunnen ervaren op deze onderzoeksreis. Zo bestaan in Portland de z.g.n. bioswales, hemelwater filtratie tuinen die, soms verenigd met kunstwerken, worden aangelegd om overtollig oppervlaktewater in hevige regenperiodes af te kunnen voeren

A Growing Exchange

Kunstenaars Alex Wilde ( Schotland ) en Annechien Meier ( Nederland ) werken sinds 2011 samen aan hun project A Growing Exchange. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een documentaire die de invloed van politieke, sociale en ruimtelijke ontwikkelingen van stadslandbouw in Glasgow en Den Haag verkent en de gevolgen en effecten daarvan op beiden steden en hun inwoners. In de documentaire staat de rol van kunstenaars in stadslandbouwprojecten centraal, hoe functioneren zij hierin en hebben zij verantwoordelijkheid om sociale of economische problemen op te lossen? De documentaire is geproduceerd in samenwerking met filmmaker Gert-Jan Gerlach (CulturAllTV) gevestigd in Den Haag en is ondersteund door het CCA, Glasgow, Stroom Den Haag en Fonds 1818.

De Staat van ons Klimaat

De documentaire brengt met als aanleiding het kunstproject de problematiek van de klimaatverandering in Arnhem in beeld behulp van de uitkomsten van Future Cities. Naast verslaglegging van de totstandkoming en de uitvoering van het kunstproject, worden klimaatdeskundigen, initiatiefnemers en bewoners geïnterviewd over de gevolgen, de ervaringen en mogelijk te nemen maatregelen in verband met de klimaatverandering nu en in de komende jaren. 

Klimaatmeters zijn uitgereikt tijdens de opening en presentatie van het Laboratorium van Microklimaten maart 2014. Wanneer u de klimaatmeter nog niet bezit kunt u 'm verkrijgen in ruil voor een bijdrage aan het Laboratorium van Microklimaten (in overleg)

Workshop International School The Hague.

The aim of the workshop was to make environment awareness  in general and that of nature and science in particular by exploring and realisation a microclimate in the vicinity of the school as a researcher. Where do plants grow well and why? Where's shade or much sunshine ? We explore the region with a new look (literally trough  'laboratory glasses’) so everyday natural and scientific phenomena will become visible.

FLACC

April 2013 werd Het laboratorium uitgenodigd door FLACC Workplace for Visual Artists in de wijk Termien in Genk, Belgie. Termien leende zich bij uitstek voor een laboratorium onderzoek omdat de wijk groen en industrie inzich verenigd. Nabij natuurpark de Maten werd door leerlingen van basisschoolen uit de regio onderzoek gedaan naar microklimaten, verzameld, gefotografeerd en gefilmd. Bij de school hebben we metingen gedaan die met het klimaat te maken hebben zoals temperatuur, regen en wind. Daarna hebben we een klimatologisch geschikte plek gezocht om het microklimaat kunstwerk te bouwen; een verzameling van 21 kleine microklimaten. Korte teaser GENK: