Sensometer Climate Station

kunstinstallatie 'The Microclimatic Life-line'

'The Microclimatic Life-line' werd geplaatst in het waterrijke natuurgebied gebied van Cheng Long Wetlands en bestaat uit lokale, natuurlijke, biologisch afbreekbare en gerecyclede materialen. De kunstinstallatie kan mensen inspireren om actie te ondernemen om de gevolgen van de klimaatverandering te verminderen door het aanbrengen van veranderingen in hun eigen omgeving. Het 'Life-line' kunstwerk visualiseert zowel de ritmische cyclus van ademhaling als een cruciale momentopname om ons te redden in gevaarlijke situaties.

De geschiedenis van de omgeving waar de expositie plaats vond en de klimatologische factoren waren extremer dan verwacht. We logeerden in een van de armste vissersdorpen van Taiwan. De Chenglong Wetlands zijn ontstaan na 1987 toen na een hevige tyfoon een groot gedeelte van de westkust van Taiwan overstroomde; niet alleen kwamen hier veel mensen bij om maar ook het oorspronkelijk agrarische gebied met bomen overstroomde door het zeewater. Gevolg was dat het land niet meer bruikbaar was en er zijn vis kwekerijen gebouwd. Deze met zwaar beton omrande kwekerijen domineren het totale kust gebied en zorgen dat bijna alle begroeiing (planten en bomen)verdwenen zijn. Zoet water wordt gebruikt om deze viskwekerijen van vers water te voorzien.  Hierdoor verzakt de grond ten opzichte van zeewater niveau. Gelukkig zijn enkele kwekerijen begonnen met het gebruik van zeewater om verdere ecologische problemen voor te zijn.

De installatie Microclimatic life line is uiteindelijk precies gerealiseerd zoals bedacht. We hebben gekozen voor het tijdens de tyfoon onder gelopen gebied (waar nog een tempel in het water en een crematorium met urnen van de overleden slachtoffers aan de horizon te zien zijn.

12045630_981981811841197_5334420976260355924_o.jpg